Servicii

Definirea competenţelor profesionale în specialitatea psihologie clinică (conform CPR, www.copsi.ro)

Art. 7.– (1) Psihologia clinică studiază şi intervine asupra factorilor psihologici cu relevanţă pentru stările de sănătate şi de boală.
(2) Competenţele profesionale în specialitatea psihologie clinică pot fi obţinute numai în cadrul profesiei de psiholog, respectiv de către persoanele care îndeplinesc condiţiile legale pentru obţinerea atestatului de psiholog cu drept de liberă practică.
(3)Fiecărei trepte de specializare şi forme de atestare îi corespunde un set de competenţe generale şi specifice, care reprezintă un atribut profesional exclusiv al psihologului cu drept de liberă practică în specialitatea psihologie clinică, denumit în continuare psiholog clinician.

Art. 8.- (1) Psihologul clinician are următoarele competenţe generale:
a) cunoaştere a bazei teoretice şi a eticii profesionale în psihologia clinică;
b) psihodiagnostic şi evaluare clinică;
c) intervenţie, asistenţă si consultanţă psihologică;
d) cercetare;
e) formare profesională complementară şi continuă, după caz.

Art. 9.- Competenţele generale stabilite pentru specializarea în psihologie clinică se detaliază cu competenţe specifice în funcţie de treapta de specializare şi forma de atestare a psihologului clinician.

Psihologul practicant autonom în psihologie clinică (numit şi psiholog clinician practicant autonom)
Definiţie. Psihologul practicant autonom în psihologia clinică este prima treapta de specializare profesională în psihologia clinică, în care activităţile pot fi desfăşurate fără supervizare.
Competenţe. Psihologul practicant autonom în psihologia clinică are toate competenţele psihologului practicant sub supervizare în psihologia clinică, la care se mai adaugă:

1. (Psiho)Diagnostic şi evaluare clinică:
(a) investigarea şi psihodiagnosticul tulburărilor psihice şi al altor condiţii de patologie care implică în etiopatogeneză mecanisme psihologice;
(b) evaluare neuropsihologică;
(c) evaluarea complexă a personalităţii (ex. trăsături caracteriale, de temperament, aptitudinale etc.) şi a mecanismelor de coping/adaptare/defensive;
(d) evaluarea stării de sănătate mentală, în limita competenţei psihologului, ca precondiţie pentru angajare şi/sau desfăşurarea unor activităţi care impun prin lege examinare psihologică asociată stării de sănătate (ex. testarea profesorilor, a funcţionarilor publici etc.).
2. Intervenţie/asistenţă/consultanţă psihologică:
(a) terapii standard de relaxare şi sugestive;
(b) consiliere (ex. prin tehnici comportamentale) specifica obiectivelor medicale (ex. creşterea aderentei la tratament, modificarea stilului de viaţă, pregătire preoperatorie, prevenţie terţiară în cadrul bolilor cronice etc.);
(c) asistenţa bolnavilor terminali;
(d) terapii de scurtă durată focalizate pe problemă, prevenţie terţiară, recuperare şi reeducare (individuale, de grup, cuplu şi familie).
3. Cercetare:
(a) poate participa la sau iniţia activităţi de cercetare în cadrul definit de competenţele sale.
4. Educaţie şi training (formare profesională):
(a) poate organiza workshop-uri în cadrul definit de competenţele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>