Rita Levi Montalcini

Un om care ne învață că nu există obstacole insurmontabile în fața interesului pentru cunoaștere. O mare Doamnă a științei care dă lecții de viață la 103 ani. Da, pe 22 aprilie 2012, Rita Levi Montalcini a împlinit 103 ani, fiind cea mai longevivă laureată a premiului Nobel. Și, paradoxal, chiar dacă mă fascinează trecutul ei absolut mirabolant – autoafirmare într-un context mai mult decât ostil: fiică ce vrea să studieze medicina, confruntată cu valorile antifeministe ale tatălui; om de știință evreu într-o Italie unde se promova antisemitismul; rezultate extraordinare obținute într-un laborator de cercetare improvizat în dormitorul propriei locuințe, ș.a.m.d., prezentul acestei doamne îl găsesc a fi aproape… ireal.

Pentru că la o sută de ani vorbește despre viitorul cercetării funcțiilor cerebrale, oferind un model de bune practici diletanților: ce înseamnă prezența unui cercetător-om de știință-specialist într-o emisiune TV, gen talk-show (Che tempo che fa, 26.04.2009);

Pentru că la o sută de ani își celebrează aniversarea lansând o carte: ”Cronologia di una scoperta”;

Pentru că la o sută de ani afirmă: ”A cento anni ho perso un pò la vista, molto l’udito. Alle conferenze non vedo le proiezioni e non sento bene. Ma penso più adesso di quando avevo vent’anni. Il corpo faccia quello che vuole. Io non sono il corpo: io sono la mente…” (La o sută de ani mi-am pierdut într-o mică măsură văzul, auzul mai mult. La conferințe nu văd proiecțiile și nu aud bine. Dar gândesc mai mult acum decât la 20 de ani. Corpul să facă ceea ce vrea. Eu nu sunt corpul, eu sunt MINTEA.)

Și mă întreb, la fel ca mulți alții, care o fi secretul? Răspunsul vine, emblematic, tot de la Rita Levi Montalcini: Secretul vieţii este acela de a continua să gândeşti!

CHAPEAU!!! Atât. Am rămas fără cuvinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>