Cărți care te ajută să crești

Sunt acele cărți care îți lasă un semn de întrebare la care te gândești fără să vrei.
Sunt acele cărți care pun o piatră la temelia structurii tale de personalitate.
Sunt acele cărți care te provoacă să vezi dincolo de aparențe și să începi o excursie spre sufletul tău.
Sunt acele cărți care încep să te ”citească” din momentul în care ai ajuns la ultimul rând de pe ultima pagină.

***

Ca psiholog dar și ca pasionat cititor am parcurs lucrări din domenii diverse, am asimilat cât am reușit din fiecare și am încercat să integrez informația într-un sistem personal de gândire, într-un proces individual de dezvoltare. Nu știu care a fost/este finalitatea acestui demers, poate un pic de ”spiritualitate” după cum observa o fostă colegă de facultate (mulțumesc Laura) dar un lucru este clar: nu poți crește fără reflecție asupra rândurilor care s-au perindat în fața ochilor așa cum nu poți crește masa musculară privind aparatele din sala de sport (de câte ori am auzit metafora asta la cursuri :) !!!).

Cu o piață a lucrărilor de specialitate în domeniul dezvoltării și optimizării personale într-o contiunuă ascensiune ar fi util de menționat că, dincolo de categorie, orice carte poate fi un instrument optim de facilitare a autocunoașterii și implicit a dezvoltării personale. Cu atât mai mult cu cât noi românii nu suntem familiarizați cu termeni de specialitate ( termeni care în cultura de proveniență a autorilor acestor cărți fac parte din vocabularul de uz comun).

Să nu subapreciem diferențele culturale atunci când vorbim de utilitatea unei lecturi specifice domeniului autodezvoltare tocmai pentru că mediatorii schimbării promovate de aceste veritabile instrumente terapeutice sunt cuvintele. Și, atâta timp cât trăim într-o societate tributară (încă!!!) stereotipurilor și prejudecăților legate de concepte de bază cum ar fi psiholog/psihiatru, asistență psihologică, psihoterapie etc… personal îmi rămâne un semn de întrebare în privința utilității valorificate la nivel individual a unora dintre aceste lucrări, fără a nega potențialul lor salient.

Dar să revenim la carte ca potențial de facilitare al autocunoașterii – simt nevoia să spun un lucru, acum când toată lumea citește literatura ”Cum să …” – nu e musai să lecturezi lucrări în trend sau care dau bine evocate în discuțiile cu prietenii intelectuali, dacă vrei să te cunoști mai bine/să-ți valorifici la un nivel optim potențialul poți începe, de exemplu, cu ”Micul prinț”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>