Dacă nu sunt indiscretă, tu de ce nu citești?

Într-o lume în care tehnologia avansează în mod constant, facilitând accesul la informație și diversificând sursele personale de informare, interesul pentru lectură pare să fi scăzut drastic. În fața acestei oportunități pe care unii doar au visat-o în vremuri nu demult apuse – paradoxal – motivele cel mai des invocate sunt două: lipsa resurselor financiare și a timpului.

La o primă vedere ambele par a fi pertinente: e criză și cumpărarea unei o cărți e poate ultimul item pe lista de nevoi persoanale (dacă există) iar timpul din păcate nu se dilată astfel încât să îți poți permite să citești măcar 10-20 de pagini pe zi.

O privire mai atentă (fie ea și a nespecialistului în psihologie și științe ale educației) demontează rapid ambele motive amintite mai sus, mai degrabă produse ale disonanței cognitive decât reflectare a realității.

Mai simplu, pentru a elimina disconfortul produs de două elemente „e bine să citești” (impus de mediul educațional, poate și de cel familial) și ”nu îmi place/nu îmi folosește la nimic/e pierdere de timp” (impus de anturajul de covârstnici, personaje promovate de mijloace media) individul alege să diminueze unul dintre ele (element disonant). Rodul acestui proces este tocmai o scuză de genul „nu am timp” sau „nu am bani”.

***

Și uite-așa reușesc să nu neg importanța lecturii, chiar e necesară, indispensabilă dezvoltării personale și Doamne cât mi-ar plăcea să citesc dar vezi… nu am timp. Și ca să nu rămân descoperit în cazul în care îmi amintesc că există week-end…nu am nici bani să cumpăr o carte ( cât pot fi de scumpe!!!). Poate cineva să mă contrazică?
A… uitasem… nu există bibliotecă în localitate!

P.S. Lectura nu e o opțiune, e o necesitate din perspectiva stimulării activității cerebrale și a optimizării proceselor cognitive.

Un comentariu la “Dacă nu sunt indiscretă, tu de ce nu citești?

 1. Interesant articol. Referitor la chestia cu bani, este de exemplu editura RAO, care ofera cititorilor, posibilitatea de asi achizitiona carti noi de la autori precum Dan Brown, Steve Berry, Andre Malraux si multi altii la preturi de 9,18 si 27 de LEI. Pentru mai multe detalii accesati:
  http://botosanibooks.blogspot.com/
  Cartile sunt disponibile doar pentru Botosani. Pentru mai multe detalii, persoana de contact: Radu Cosmin
  Telefon: 0747837572
  mail: raducosmin16@gmail.com
  y.m. cosmin_air_jordan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>