Prozac Generation, Elisabeth Wurtzel

În 1996 apare „Prozac Generation” – roman autobiografic în care Elizabeth Wurtzel descrie experiențe traumatizante din copilărie/adolescență precum și modalitățile disfuncționale de a le depăși. În 2001 romanul este ecranizat.

De ce această referire la un scriitor care nici măcar nu a fost tradus în România?( filmul este accesibil online )

Unul dintre motive este acela că, pe parcursul intervenției psihoterapeutice, apare între personajul principal și specialist următorul schimb de replici:

LIZZIE: mă tot gândesc… dacă aș putea să fiu un om normal, dacă aș putea să mă dau jos din pat dimineața, totul ar fi ok…
DR. : Cum crezi tu că este normal?
LIZZIE: Cei mai mulți se taie singuri, își pun un bandaj și merg înainte…
DR.: Tu ce faci?
LIZZIE: Eu sângerez…
DR.: Deci tu crezi că a fi normal înseamnă să te rănești, să-ți pui un bandaj și să-ți continui viața?
LIZZIE: Nu asta înseamnă să funcționezi?
(fragment reprodus din filmul bazat pe romanul Prozac Generation)

Dialogul surprinde naturalețea cu care Lizzie reflectă, chiar dacă într-o manieră subiectivă și perturbată de problemele psiho-comportamentale, un aspect al existenței personale: autoagresiunea ca modalitate de a face față suferinței percepute ca fiind insuportabilă, suferință care te invadează, te copleșește în momente dificile.

***

Câți dintre noi nu suntem cuprinși de fiori doar când ne gândim la o simplă prelevare de sânge în contextul necesității efectuării unor analize și privim instinctiv în altă direcție atunci când asistenta face acest lucru?
Alții nici măcar nu pot rezista procedurii, amețesc sau chiar își pierd conștiința pentru câteva momente… poate de aceea pare paradoxal și dificil de înțeles acest demers – de a diminua o suferință (psihică) cauzându-ți o alta (fizică).

Pentru unii însă este acest fenomen (autoagresiunea în scopul detensionării, eliberării de durere) este normal – și mai mult decât atât, este un mecanism de coping aparent funcțional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>