Despre stres

Într-o zi, un șofer de autobuz a mers ca de obicei la serviciu, și-a pornit bus-ul și a plecat pe traseu. Nimic deosebit la primele câteva stații, câțiva oameni care-au urcat, câțiva care-au coborât, și totul a fost ok.

La următoarea stație, însă, un tip enorm a urcat în bus, cam 1,90m, cu constituție de luptător categoria grea… s-a uitat spre șofer zicând: “Big John nu plătește!” și s-a așezat pe un scaun.

V-am spus ca șoferul avea cam 1,60m, era slăbănog și genul de om blând?… Așa că nu s-a certat cu Big John, dar nu i-a convenit chestia asta deloc. Următoarea zi se întâmplă același lucru. Big John a urcat iar în bus, a spus tare că el nu plătește și s-a așezat. Următoarea zi iarași…și-n zilele următoare la fel…

Până când șoferul n-a mai rezistat, deja avea insomnii din cauza lui Big John care-și bătea joc de el. Așa că-ntr-un final, s-a înscris la niște cursuri de body-building, karate, judo și alte arte marțiale.

După câteva luni, deja era foarte puternic, mai mult, devenise “very confident”. Așa că, ziua următoare când Big John urcă în bus și spuse “Big John nu plătește”, șoferul s-a ridicat, i-a aruncat o privire cruntă și-a zbierat la el: “Și de ce nu?”

Big John l-a privit foarte uimit și i-a replicat: “Big John are abonament”.

***

Tot mai multe persoane cer ajutorul specialiștilor datorită problemelor de ordin personal cauzate de stres – dificultăți de adaptare în mediul profesional sau familial, afecțiuni psihosomatice, tulburări de atenție sau dificultăți de concentrare, scăderea randamentului etc… Lumea în care trăim pare, în ultima perioadă o mare mașinărie producătoare de stres.

Indiferent de tipul intervenției ( de grup sau individual) un prim pas în abordarea acestei problematici este analiza factorilor individuali de stres. Vă propun, mai jos, un model de fișă de lucru pentru identificarea principalilor agenți stresori/ reacții individuale.

Analiza funcțională a stresului personal( Informație preluată din lucrarea ”Cum putem scăpa de stres”, Charly Cungi )

1.Care sunt principalii factori de stres la care sunt supus?
2.Care sunt principalele mele reacții emoționale? (iritabilitate, mânie, angoasă, descurajare etc…)
3.Care sunt manifestările funcționale principale? (repercusiuni asupra somnului, tensiuni musculare, dureri de cap, tulburări digestive, palpitații, dureri lombare și articulare, probleme de vedere, sensibilitate la zgomot, la lumină etc…)
4.Există probleme organice (boli de piele, gastrite, hernie, ulcer stomacal, alte tulburări digestive, hipertensiune arterială, colesterol, diabet, astm, infecții bacteriene sau virale frecvente, alergii etc…)
5.Care sunt metodele la care recurg pentru a face față? În ce măsură sunt ele eficiente? În ce măsură sunt dăunătoare?
6.La nivel comportamental am obișnuințe dăunătoare?(tutun, alcool, droguri, cafea, zahăr, ciocolată etc…) Am un regim alimentar prea bogat sau prea sărac? Am activitate fizică? Care sunt celelalte mijloace pe care le utilizez pentru gestionarea stresului?
7.Care sunt consecințele concrete asupra comportamentului meu? Obțin ceea ce îmi doresc? Îmi ating obiectivele propuse? Care sunt consecințele asupra relațiilor mele familiale, profesionale, asupra timpului liber și, în general, asupra vieții mele sociale?
8.Mă bucur de susținerea familiei, a prietenilor, a colegilor sau, dimpotrivă, întâmpin dificultăți suplimentare la acest nivel?
9.Care au fost principalele evenimente traumatice din viața mea?

2 comentarii la “Despre stres

  1. Pe lîngă faptul că ești psiholog și ești îndreptățită să spui toate afirmațiile astea, ai dreptate în primul rînd ca om. Stresul ne este singurul ”prieten” care ne însoțește pretutindeni: Fie că e vorba de dimineață, după amiază sau seara, ne bate mereu pe umăr și ne spune: Hey, mai ai de făcut x lucru! sau Ai uitat să faci x lucru! Oricum, e bine să avem un psiholog prin preajmă. Mult succes!
    p.s.: Mi-a plăcut foarte mult povestea ta terapeutică, iar site-ul arată foarte bine: concret, simplu de folosit și elegant :)

  2. Bine zis că stresul ne este singurul “prieten”.
    Ştiu că la un număr x de locuitori trebuie să existe 1 stomatolog, 1 psiholog şi tot aşa…
    Am auzit zilele astea că la capitolul psihologi e o diferenţa mare între câţi sunt acum şi câţi ar fi trebuit să fie…

    Şi dau şi eu o bilă albă pentru site :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>